Pitanja i odgovori

Kako vam možemo pomoći?
Internet

Firewall nadzire rad vašeg računala na internetu. On vas upozorava da se neka od vaših aplikacija pokušava spojiti na internet te vam pruža mogućnost sprečavanja da se spajanje ostvari. Također, firewall nadzire i pokušaje spajanja na vaše računalo izvana, pri čemu će vas upozoriti i zabilježiti svaki takav hackerski pokušaj.

Iako firewall uvelike pridonosi kontroli pristupa vašem računalu, on je ipak ograničen i nije potpuno sigurno rješenje. Zato vam preporučamo da svoje računalo nikad ne ostavljate spojeno na internet kada ga ne koristite.

Činjenica je da hackeri (napadači) uglavnom ne napadaju određenu osobu ili računalo, već traže bilo koju žrtvu spojenu na internet. Ukoliko im otežate mogućnost da vas pronađu i spriječite im pristup na svoje računalo, vjerojatno će vas ostaviti na miru. Dakle, ukoliko hacker nema poseban razlog da napada baš vaše računalo, uglavnom se ne trebate bojati izravnih napada.

Poslovni su korisnici, dakako, mnogo ugroženiji, ali se koriste i složenijim sustavima za zaštitu. No za vas, kao privatnog korisnika, dovoljno je da se držite osnovnih mjera zaštite: isključite računalo s interneta kada ono nije u upotrebi i upotrebljavajte neki od firewall sustava za zaštitu osobnih računala. Na taj ćete način svoj boravak i rad na internetu učiniti ugodnijim i sigurnijim te pridonijeti sigurnosti ostalih korisnika interneta.

Povratak na vrh